Профилактика и почистване на pc

Онлайн магазин за дамски и мъжки дрехи

Профилактика и почистване на pc

Профилактика и почистване на pc не значи само преинсталиране на операционната ви система.Компютъра се състои и от хардуер / платки и други компоненти/ и се налага  според запрашеността на помещението, компютъра да се почиства от прахта ,защото прекомерното натрупване на прах и мръсотия води до прегряване на определи компоненти и най – вече  на кондензаторите. Един надут кондензатор ,макар и малко ,може да направи компютъра неадекватен например компютъра се рестартира постоянно.Затова се налага редовното издухване от прах,но не с прахосмукачка, защото създава статично електричество и можете да изгорите биоса.

Също така една от най-важните процедури,които се извършват е подмяна на термо пастата в компютъра , която се слага на елементите, които развиват висока температура- видео карти, южен мост, северен мост ,процесор и др. Пастата е съществен елемент ,който служи за да контактува между определения чип и радиатора за охлаждане.При компютри с постоянна работа, след изтичането на гаранцията  , е Профилактика и почистване на pcзадължителна подмяна на термо пастата ,защото ненапразно се казва термо паста и по гъстота се доближава до тази на пастата за зъби.С времето тя изсъхва и губи свойствата си.Има случай от моята практика, не един и два ,в които процесора на дънната платка ,тип с крачета със закопчани скоби, излиза с радиатора от сокета / гнездото на процесора.  Термо пастатата е толкова засъхнала ,че процесора и радиатора са заварени. При това положение може да се скъса крак от чипа става не използваем, ако няма скъсан -не се притеснявайте. За да отделим процесора от охладителя ,леко се нагрява и с нещо тънко и остро /по възможност и здраво – като бръснарските ножчета от стария модел/ внимателно се отделят.

Почистване на вентилаторите – това е част от профилактиката.В повечето случай имат лепенки в задната част , които внимателно се отлепят и вътре се поставя машинно масло, за да се улесни въртенето на перката,защото изсъхват във времето.

Как да разберем,че вентилатора става за работа след тази интервенция – като духнете с уста срещу вентилатора,да се върти с лекота,да не издава странни звуци или да дрънка.

Същото нещо се прави с радиаторите – почистват се от прахта ,които най-често се наблъскват с мръсотия и работата им на отвеждане на топлината от чиповете ,придобива обратен ефект и ги загрява повече.

Такава профилактика и почистване на pc се прави веднъж годишно, за да сте сигурни, че компютъра ви няма да прегрява и някоя от частите да изгори.

 

 

Онлайн магазин за дамски и мъжки дрехи
CLOSE
CLOSE

Компютри втора ръка