Какво е Bios

Онлайн магазин за дамски и мъжки дрехи

Какво е Bios

Това е малък програмен код, който се стартира с включването на компютъра и се намира в чип на дънната платка.Грижи се за правилното функциониране на монитора, харда, CD устройството. Намира и стартира операционната система.Съдържа и информация за правилното конфигуриране и работа на хардуера. Има опция ,при която преди включването на операционната система се изисква парола,което е предпазна мярка за деца или за защита на лична информация. Също така отговаря за часовника на компютъра. В няколко думи това е най-важната част от софтуера,без която няма да тръгне нито една операционна система.

Биосът представлява чип със софтуер, които се включва със стартирането на компютъра и прави проверка на всички компоненти.  Ако се повреди биосът има вероятност компютъра изобщо да не тръгне. Повредите са хардуерни или софтуерни. При софтуерните може да се “налее” отново биос, в случай , че не е изгоряло дъното.

Bios се отваря като натиснете клавиша Delete точно ,когато включвате компютъра,също така F2 или други. В някои случай на екрана на компютъра със стартирането се изписват клавишни комбинации или функции, които да задействате чрез клавиатурата си. Имайте в предвид, че  трябва да гледате бързо, защото се показват и скриват за секунди. С отварянето на биосът можете да правите настройки в системата, но само ако знаете какво правите.В случай,че не сте сигурни в настройките си ,намерете опцията Load Defaults – зареждане по подразбиране, с което нулирате вашите настройки и го затваряте.

 

 

Онлайн магазин за дамски и мъжки дрехи
CLOSE
CLOSE

Компютри втора ръка