Инсталиране на драйвери

Онлайн магазин за дамски и мъжки дрехи

Инсталиране на драйвери

Инсталирането на драйвери далеч не е толкова лесна и безобидна работа.

Какво е драйвер и какво предназначение има?

– първо – има за задача да осъществи връзка между дадено устройство и компютъра / пример – ако искате да разпечатате нещо на принтера и отваряте софтуера на самия принтер ,за да го стартирате ,то това което ще видите на екрана всъщност е драйвер,който позволява да правите настройки и промени по самия принтер и начина му на работа.

– второ – има за задача да осъществяват връзка между устройството и операционната система. Драйверите съобщават на операционната система ,че съществуват и указват това което им е необходимо като системни ресурси ,за да работи дадено устройство.

– трето – драйверите дават възможност на производителите да актуализират и увеличават производителността на съществуващите устройства

Драйверите се инсталират след като бъде подменена /преинсталирана операционната система. Най-често липсват драйверите за звука, драйвери за видео картата, драйвер за интернет , драйвер за камерата и т.н. Всички необходими драйвери се инсталират съобразно операционната система,която ще използвате Windows Vista /7 / Xp . Също така ,ако става въпрос за драйвери за лаптоп,те могат да бъдат намерени в официалните сайтове на марката лаптоп и след това се придържате към спецификите на операционната система. В някои операционни системи Windows 7 например имат много сполучлива функция за ъпдейт ,която автоматично сваля драйвери и инсталира успешно на вашия компютър,но не във всички случай- просто ви улеснява.

В това отношение Linux-а е доста по- неангажираща.При инсталирането на дадена дистрибуция на Linux не се изисква вие да слагате драйвери ръчно- те се инсталират заедно с операционната система и в пакет с някои основни програми за ползване,така че не се налага да инсталирате много неща. В някои случай просто изчаквате ъпдейти и ако не е инсталиран някои от драйверите ще бъде свален автоматично и ще можете да го инсталирате. Някои изключения правят драйвери ,които се инсталират за периферни устройства.

Друго е положението при Windows,където ръчно се напасват драйверите и се инсталират всички програми, които ви трябват. Не рядко се получават и грешки при инсталирането на драйвер и може да съсипе цялата операционна система и се налага да започнете от самото начало с преинсталирането на системата.

 

Онлайн магазин за дамски и мъжки дрехи
CLOSE
CLOSE

Компютри втора ръка